وسواس فکری در کودکان با چه علائمی بروز پیدا می کند؟ آیا شما می دانید چگونه می توان وسواس فکری در کودکان را درمان کرد؟ آیا کوکان نیز دچار وسواس فکری می شوند؟ گاهی والدین صحبت از وسواس فکری درکودکان شش ساله می کنند. شاید این کمی برای شما عجیب باشد. در این مقاله از سایت دکتر فرامرز ذاکری قصد داریم به علائم وسواس فکری و هر آنچه لازم است در اینباره بداید بپردازیم.
ممکن است برخی اوقات والدین متوجه برخی اختلالات عجیب در کودکشان شوند. به عنوان مثال متوجه شوند کودک زمان زیادی را صرف لمس اشیاء می کند. بنابراین سایر تحقیق های لازم در این خصوص آغاز می شود.
اختلال وسواس فکری در کودکان چگونه است؟
کودکان نیز ممکن است دچار اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) شوند. در این مورد افکار ناخواسته و رفتارهایی که احساس میکنند باید به خاطر افکارشان انجام دهند، اغلب فعالیتن های روزمره آن ها تحت تاثیر قرار می دهد. کودکان ممکن است مدت زیادیدر روز درگیر این اختلال باشند. بنابراین درابتدا ممکن است والدین با لاین کودکان در ابتدا چالش بیشتری داشته باشند.
بنابراین لازم است اقدامات درمانی لازم برای کنترل این اختلال صوت بگیرد. اما اولین چیزی که باید به آن توجه کنید، علائم است. در صورت بروز هرگونه علائم مشکوک لازم است بررسی ها صورت بگیرد.
علائم وسواس فکری در کودکان
علائم وسواس در کودکان نیز نمود پیدا می کند و والدین ممکن است از وجود برخی علائم متوجه این اختلال به کودکشان شوند.
وسواسها شامل افکار تکراری، ترسهای بیمورد و نگرانیهای بیش از حد میشوند. برخی از نمونههای این افکار شامل این موارد است:
- ترس از عفونت و بیماری (به خصوص در مورد بیماری ها علی الخصوص از زمان شیوع کرونا درارتباط با ابتلا به این ویروس علائم در افراد دارای وسواس فکرری عملی تشدید شد)
- نگرانیهای مربوط به امنیت
- افکار خودکشی و خودآسیبی، به خصوص در کودکان بالای 10 سال
✅ بیشتر بدانید >> درمان وسواس فکری بدون دارو
عملکردهای جبرانی عبارتند از اقدامات فیزیکی یا عملکردهای رفتاری که به منظور کاهش اضطراب و استرس ناشی از وسواسها انجام میشود. برخی از مثالهای این عملکردها شامل این موارد است:
- شستن دستها به طور بیش از حد، مانند بعد از لمس شیءهای خارجی و غیره
- چک کردن دربها، پنجرهها و دیگر اشیا به طور مکرر برای اطمینان از اینکه همه چیز به خوبی بسته شده است
- تکرار کردن کلمات، جملات، شمارش و غیره
- وسواس تقارن
اگر شما به عنوان والد یا ناظر، شک دارید که کودک شما ممکن است دچار وسواس فکری باشد، بهتر است با روانپزشک مشورت کنید. آن ها میتوانند به شما راهنمایی هایی برای مدیریت وسواس فکری در کودکان بدهند که در کنترل علائم بسیار موثر است.
علت بروز وسواس فکری اجباری در کودکان چیست؟
والدین ممکن است به محض بروز علائم این اختلال به دنبال دلیل آن باشند. ژنتیک در ایجاد این اختلال نقش زیادی دارد. اما این اختلال ممکن است بدون سابقه خانوادگی OCD نیز رخ دهد. در برخی موارد، عفونتهای استرپتوکوک می تواند علت ایجاد این اختلال و یا تشدید علائم آن شود. همچنین مشاهدات نشان داده است برخی از فراد مبتلا به این اختلال، از اختلالات دیگر نظیر تیک عصبی نیز رنج می برند.
این اختلال در واقع به علت ناهنجاری های شیمیایی، ساختاری و عملکردی در مغز علت است. همچنی تئوری درارتباط با ایجاد وسواس فکری در بزرگسالی وجود دارد که می گوید افراد زمانی که در معرض موقعیت های استرس زا قرار می گیرند، بیشتر دچار وسواس می شوند. با این حال نمی توان علت اصلی را به صورت قطعی در این زمینه در کودکان و بزرگسالان تشخیص داد.
انواع وسواس فکری در کودکان
وسواس فکری عکلی انواع مختلی دارد که این انواع در کودکان نیز ممکن است بروز پیدا کند. از اصلی ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وسواس احتکار
- وسواس تقارن و نظرم
- وسواس شستشو
- وسواس کندن مو
- وسواس چک کردن
- وسواس تمیزی
- وسواس در لباس پوشیدن
- وسواس در تکرار کلمات
- وسواس غذایی
بی شک هرکدام از علائم وسواس فکری اجباری در کودکان علائمی ایجاد می کند که لازم است کنترل شود. در غیر این صورت تاثیرات منفی بر زندگی کودک در آینده خواهد گذاشت.
وسواس فکری در کودکان از چه سنی بروز پیدا می کند؟
علائم سواس در کودکان در هر سنی می تواند نمود پیدا کند. وسواس در کودکان معمولا در سنین 10 سال به بالا دیده می شود. اکثرا مواردی که در سنین پایین تر و 5 و 6 سالگی دیده می شود، عامل ژنتیکی در ایجاد این اختلال نقش دارد. در یک مطالعه انجام شده در خصوص بروز علائم وسواس در کودکان نشان داد که اکثرا ویوای در کودکان پس در سنین 9 سال به پایین و در کودکان دختر در سنین 11 سال به این اختلال مبتلا می شوند.
سوالات متداول
کودکان نیز ممکن است دچار این اختلال شوند. این علائم در کودکان 10 سال و تی در سنسن پایین تر کوکان 5 الی 6 ساله دیده می شود که عمدتا دلایل ژنتیکی دارد. بنابراین والدین لازم است در صورت بروز هرگونه علائم با روانپزشک برای دریافت راهکار های درمای مناسب در ارتباط باشند.
علت دقیق OCD ناشناخته است. اما مشاهده می شود کودکان مبتلا به OCD به اندازه کافی ماده شیمیایی به نام سروتونین در مغز خود ندارند. بنابراین علائم این اختلال را تجربه می کنند که برخی ازآن ها با علائم وسواس در بزرگسالان مشترک است.