وسواس شستشو یکی از انواع وسواس فکری عملی است. این وسواس با بروز نشانه هایی نظیر شست و شوی مکرر دست ها، صورت و بخش های مختلف بدن، حتی لباس و وسایل شخصی بروز پیدا می کند. افرادی که این این اخلال رنج می برند، روزانه زمان زیادی را صرف شستشو و تمیزکاری پی در پی بخش های مختلف بدن و همینطور اشیای مختلف می کنند. اگر شما هم می خواهید بدانید افراد مبتلا به وسواس شستشو چگونه فکرمی کنند و چگونه عمل می کنند، تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
علائم وسواس شستشو
برخی از بارز ترین علائم وسواس شستشو عبارت است از مواردی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
- تکرار بیش از حد عمل شستشو یا تمیز کردن اشیاء به صورت مکرر و مداوم
- انجام عمل شستشو برای مدت طولانی
- احساس ناراحتی، نگرانی و اضطراب شدید در صورت اینکه عمل شستشو انجام نشود یا به درستی انجام نگیرد
- ترس از انتقال عفونتها، باکتریها و ویروسها از اشیاء به خود یا دیگران
- افکار وسواسی مرتبط با تمیزی و شستشوی اشیاء و وسایل، مانند اینکه باید هر چیزی را تمیز کرد یا اینکه اشیاء ناخالص باید دور ریخته شوند.
وجود وسواس شستشو تاثیرات منفی زیادی دارد که از جمله آن ها می توان به تأثیرات منفی بر روی زندگی روزمره و به خصوص روابط شخصی، شغلی و اجتماعی اشاره کرد.
آیا چک کردن مداوم وسایل از وسواس شستشو به حساب می رود؟
بله – برخی افراد به صورت مکرر وسایل خود را چک می کنند و هنگام خروج از منزل بارها و بارها همه موارد را بررسی می کنند. این از دیگر نشانه های اختلالات وسواس فکری عملی می باشد. افراد مبتلا به این اختلال در صورتی که این بررسی ها را انجام ندهند، دچار حالاتی از جمله اضطراب و پریشان حالی می شوند. بنابراین انجام مداخلات درمانی در این زمینه نیز ضروری خواهد بود.
افراد دارای وسواس شستشو چگونه عمل می کنند؟
برخی از الگوهای افر ادی در افراد مبتلا به این اختلال وجود دارد که در حین تمییز کردن انجام می دهند، از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شستشوی وسایل و یا بخش های مختلف بدن به تعداد خاص. به عنوان مثال فر تصمیم می گیرد هر انگشت خود را 4 بار بشوید
استفاده از ضد عفوکنی کننده های بسیار قوی و یا آب بسیار داغ برای اینکه تصور می کند وسایل و اجسام آنطور که باید تمییز نمی شود.
شما در الگوهای رفتاری افراد مبتلا در این اختلال می بینید که این افراد تمایل دارند حتی برخی از وسایل الکتیرویکی که در آشپرخانه قابل شستن نیستند را هم بشویند.
ترس از آلودگی در این افراد بسیار زیاد است. جوری که حتی از رفتن به برخی مراسم ها نیز خودداری می کنند و یا می توانید ببینید که بعد از ضدعفونی کردن، شیرآلات، مجددا آن را با دستمال می بندند. یا بعد از هر بار استفاده مجددا آن را ضدعفونی می کنند.
از جمله معایب وسواس شستشو در افراد دارای این این اختلال این است که ممکن است آن ها به دلیل استفاده زیاد از شوینده های بهداشتی دچار مشکل شوند. مشکلات جسمی به دلیل ضد عفونی کردن بیش از حد دست ها و دیگر بخش های بدن ممکن است شامل خشکی پوست و یا مشکلات جدی تر باشد.
همچنین این افراد زمان زیادی را صرف ضدعفونی کردن اجسام می کنند و این بخش زیادی از برنامه روزانه افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
درمان وسواس شستشو
اگر فکر میکنید که شما یا عزیزانتان دچار وسواس شستشو هستید، بهتر است با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید. درمانهای مختلفی برای کنترل وسواس شستشو وجود دارد، از جمله مشاوره روانشناسی و رواندرمانی، داروهای ضد اضطراب، درمانهای شناختی-رفتاری و… که در ادامه مقاله به برخی از موثر ترین آن اشاره خواهیم کرد.
درمان وسواس شستشو با آر تی ام اس
آیا درمان وسواس شستشو بدون دارو امکان پذیر است؟ این یکی از سوالات متداولی است که در این زمینه مطرح می شود. در پاسخ به این سوال می توان گفت درمان وسواس فکری عملی با راهکارهای بدون دارو نیز قابل درمان است. یکی از راهکار های این درمان بهره بردن از rTMS یا تحریک غیر مستقیم مغز است. این درمان اثرات جانبی درمان های دارویی را ندارد و یکی از درمان های موثر درزمینه اختلال وسواس فکری عملی به حساب می آید. بنابراین اگر شما هم جزو کسانی هستید که قصد دارید از جدید ترین تکنیک های درمانی در این زمینه استفاه کنید، لازم است به بهترین روانپزشک در تهران مراجعه کنید.
سوالات متداول
ممکن ست پزشک شما برای از مثلث درمان یعنی درمان دارویی، تحریک غیر مستقیم مغز و همچنین روان درمانی به صورت همزمان بهره بگیرد.
وجود این وسواس در زندگی فردی و اجتماعی فرد تاثیرات منفی می گذارد. بنابراین لازم است علائم این نوع از وسواس فکری عملی کنترل شود تا بهترین نتیجه را دریافت کنید.