درمان فوبیا به چه صورت است؟ آیا روش های درمان آن را می شناسید؟ فوبیا انواع مختلفی دارد. اگر خودتان انواع این اختلال را تجربه نکردید، حتما در زندگی کسانی را می شناسید که با این اختلال دست و پنجه نرم می کنند. اما آیا انواع مختلف فوبیا درمان دارد؟ در این مقاله از سایت دکتر فرامرز ذاکری به هر آنچه باید در خصوص آن بدانید می پردازیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
بهترین داروی فوبیا
قرص درمان فوبیا یکی از مواردی است که کسانی که در پی درمان هستند، به دنبال آن می گردند. در حالی که این کار نادرست است. مصرف قرص بدون رعایت دستورالعمل های پزشکی بسیار مضر است و ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای فرد به همراه داشته باشد. به همین دلیل است که لازم است حتما به متخصص مراجعه کنید تا درمان درست را پیدا کنید. در برخی موارد، داروهای ضد اضطراب و آنتیدپرسانتها نیز ممکن است به عنوان بخشی از درمان اختلال فوبیا مورد استفاده قرار گیرند، اما استفاده از آنها باید توسط یک متخصص نظارت شود.
در برخی موارد، پزشکان ممکن است داروهای ضد اضطراب یا ضد افسردگی را به عنوان درمان مزمن فوبیا تجویز کنند. این داروها میتوانند به کاهش نشانههای فیزیکی و اضطراب مرتبط با فوبیا کمک کنند. با این حال، داروها درمان کامل فوبیا نیستند و بیشتر به صورت تکمیلی با روشهای رواندرمانی و سایر روش ها استفاده میشوند.
درمان خانگی فوبیا
مهمترین قدم در درمان فوبیا، مواجهه کنترل شده با شرایط یا شرایطی است که فرد را دچار اضطراب می کند. این روش معمولا تحت نظارت یک متخصص رواندرمانی صورت میگیرد. با مرور زمان و مواجهه تکراری با این ترس ها، فرد به تدریج میتواند در مقابل واکنش اضطرابی خود در مقابل ان شرایط کنترل بهتری پیدا کند. این کار معمولا برای فردی که این اختلال را تجربه می کند بسیار سخت خواهد بود به همین دلیل روانپزشک ممکن است ابتدا از روش های درمانی استفاده کند. مادامی که فرد با استفاده از روش هایی اعم از درمان های بدون دارو با نوروفیدبک علی الخصوص rTMS می پردازد، به تدریج می تواند با ترس خود در شرایط سخت مقابله کند.
مواردی اعم از درمان گیاهی فوبیا را کنار بگذارید و به روش های علمی برای درمان این اختلال بپردازید. از آنجایی که فوبیا یا ترس بیش از حد از اشیاء یا وضعیت خاصی است که میتواند زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار دهد. برای کنترل، رویکردهای مختلفی وجود دارد و بهترین دارو یا روش درمانی بستگی به نوع فوبیا، شدت آن و وضعیت فرد دارد که لازم است تحت نظارت بهترین روانپزشک تهران توصیه شود.
آیا فوبیا درمان قطعی دارد؟
درمان قطعی برای آنها وجود ندارد. روشهای درمانی متنوعی برای مدیریت و کاهش ترسها و فوبیاها وجود دارد، همچنین، باید توجه داشت که هر فرد و هر ترسی ممکن است به درمانها به شکل متفاوتی واکنش نشان دهد، بنابراین، درمانها ممکن است نیازمند زمان و تلاش مداوم باشند و در برخی موارد، ممکن است ترس به طور کامل از بین نرود اما با مدیریت مناسب، میتواند کنترل شود و تأثیر آن روی زندگی فرد کاهش یابد. این بر روی سبک زندگی فرد تاثیر به سزایی دارد.
انواع روش های درمانی پزشکی فوبیا
فوبیا انواع مختلف دارد و به کار گیری روش های درمان با توجه به علائم و شدت اختلال ممکن است تفاوت باشد. معمولا برای درمان مجموعه ای از روش ها در نظر گرفته می شود. این روش ها مجموعه ای از مواردی است که در ادامه مقاله به آن می پردازیم:
درمان فوبیا از طریق مواجهه با ترس
درمان فوبیا با استفاده از تکنیک مواجهه با ترس یکی از روشهای مؤثر است که در رواندرمانی استفاده میشود. این روش به عنوان “تراپی انضباطی” نیز شناخته میشود. در این روش، فرد به آرامی و به تدریج به موقعیت یا شیءی که ترس آور است، مواجه میشود تا به واکنشهای استرسزایی که با آن همراه است، عادت کند و این واکنشها را کاهش دهد این امر لازم است در ابتدا به آرامی صورت بگیرد تا فرد دچار مشکلی از این بابت نشود.
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی-رفتاری (CBT) یکی از روشهای مؤثر برای درمان فوبیا است. این روش براساس ایدههایی از روانشناسی شناختی و رفتاری ساخته شده و برای تغییر الگوهای فکری و رفتاری غیرمفید که ممکن است به تشدید ترس و فوبیا منجر شوند، استفاده میشود.
در CBT برای این مورد، مراحل زیر ممکن است انجام شود:
- شناخت (Cognitive): این بخش شامل شناسایی و تحلیل افکار نادرست و باورهای منفی مرتبط با ترس فوبیایی میشود. متخصص ممکن است با فرد به ارزیابی این باورها و محقق کردن میزان واقعیت آنها کمک کند.
- رفتاری (Behavioral): این بخش شامل اعمال روشهای مواجهه با ترس، کنترل تنفس، آموزش روشهای آرامبخشی و مهارتهای مدیریت استرس است. افراد آموزش میبینند که چگونه به آرامی و به تدریج به موقعیتها یا شیء مورد ترس مواجه شوند و واکنشهای آنها را کنترل کنند.
درمان فوبیا با rTMS
درمان فوبیا با rTMS یکی از روش های جدید است که برای کنترل این اختلال بدون دارو از آن استفاده می شود. امروزه این روش درمان علاوه بر اثر بخشی مناسب، عوارض چانبی کمتری نسبت به باقی موارد اعم از دارو ها ایجاد می کند. در هنگام مراجعه ممکن است درمان با TDCS برای شما در نظر گرفته شود. در این موارد نیز لازم است به توصیه های پزشک خود گوش کنید تا بهترین نتیجه درمان را تجربه کنید.