استرس طولانی مدت ، که به عنوان استرس مزمن نیز شناخته می شود ، یک واکنش فیزیولوژیکی طولانی مدت است که در صورت عدم درمان می تواند پیامدهای جدی برای سلامتی به دنبال داشته باشد. تاثیر استرس طولانی مدت می تواند شامل شرایط جسمی و روانی باشد. در این مقاله از سایت دکتر ذاکری، متخصص اعصاب و روان به موضوع استرس مزمن یا بلندمدت می پردازیم:
وقتی افراد استرس را تجربه می کنند، بدن آنها در واکنش به استرس هورمون هایی را ترشح می کند تا برای فرار از استرس آماده گردد. مغز از طریق افزایش ضربان قلب و دفعات تنفس هوشیار می شود و چنین چیزی کمک می کند در صورت نیاز به واکنس فوری بتوانید سریع اقدام کنید. البته لازم به ذکر است بودن در چنین حالتی اگر طولانی مدت باشد می تواند به سلامتی شما آسیب برساند.
نشانه های استرس طولانی مدت
استرس طولانی مدت می تواند بر روی بدن تاثیرهای متفاوتی بگذارد. برخی از نشانه های استرس طولانی مدت عبارتند از:
- اضطراب
- کاهش میل جنسی
- عدم تمرکز
- افکار بی نظم
- خوردن زیاد یا خیلی کم
- خستگی
- احساس درماندگی
- بیماری ها و عفونت های مکرر
- احساس خارج ازز کنترل بودن
- احساس ناامیدی
- سردرد
- سوءهاضمه
- تحریک پذیری
- تغییرات خلق و خو
- مشکل خواب
- بهبودی کند پس از بیماری
بسیاری از علائم فوق از نظر شدت و میزان در هر فردی که با استرس روبرو است متفاوت هستند. حتی برخی از این علائم با گذشت زمان می توانند بدتر شوند.
علل
شرایط مختلفی وجود دارد که می تواند به استرس طولانی مدت منجر شود. گاهی اوقات ممکن است برخی از مشکلات به دلیل وجود یک مشکل زمینه ای بروز کند؛ بعضی از افراد ممکن است چندین مورد را به طور همزمان تجربه کنند. علل احتمالی عبارتند از:
مشکلات مزمن سلامتی: مشکلات طولانی مدت سلامتی می تواند منبع مهمی از استرس طولانی مدت باشد.
روابط عاطفی دشوار: داشتن روابط چالش برانگیز با دیگر اعضای خانواده، شرکا، همکاران یا دیگران نیز می تواند استرس ایجاد کند که برای طولانی مدت ادامه پیدا کند.
مشکلات مالی: بدهی، هزینه های ناگهانی یا تغییر در وضعیت مالی فرد می تواند استرس قابل توجهی ایجاد کند.
استرس شغلی: بودن در یک شغل با حجم کاری بالا ، محیط کاری ناسالم، یا حتی عدم اطمینان شغلی همه می تواند منبع استرس طولانی مدت محسوب شوند.
استرس های روحی و روانی: این گزینه شامل مواردی مانند قرار گرفتن در معرض سوء استفاده جنسی، احساسی یا جنسی، خشونت های بین فردی، جنگ و سایر خشونت ها باشد. به عنوان مثال بیماری کروناویروس نمونه ای از یک رویداد استرس زای شدیدی است که استرس طولانی مدت قابل توجهی را برای هر یک افراد در هر نژاد و قشری ایجاد کرده است. علاوه بر نگرانی درباره وضعیت سلامتی هر یک از عزیزان در برابر کرونا افراد با چالش های استرس زا و پیامدهای منفی مانند از دست دادن شغل، کاهش درآمد، ماندن در خانه، تحصیل مجازی و تنهایی روبرو کرده است.
تاثیرهای استرس طولانی مدت
استرس طولانی مدت چه تاثیری بر روی ذهن و بدن دارد؟ تحقیقات نشان می دهد که پیامدهای استرس طولانی مدت می تواند جدی و حتی مخرب باشد. برخی از تاثیرهای مرتبط با استرس طولانی مدت عبارتند از:
- اختلال اضطراب
- بیماری های خود ایمنی
- کاهش ایمنی بدن
- افسردگی
- دیابت نوع 2
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- بیخوابی
- چاقی
- اختلال استرس پس از سانحه
- عفونت تنفسی
- سوزش پوست
البته استرس طولانی مدت بر روی کل بدن تاثیر می گذارد. این بدان معناست که می تواند بر روی اندام های بدن تاثیر مستقیم و یا غیر مستقیم داشته باشد. در زیر بیشتر به آن پرداخته شده است:
استرس طولانی مدت می تواند بر سلامت روانی افراد تأثیر منفی بگذارد. استرس مزمن و مداوم با شرایطی مانند اضطراب ، افسردگی ، استرس پس از سانحه ، مشکلات مصرف مواد ، مشکلات خواب و اختلالات شخصیتی مرتبط است. استرس طولانی مدت همچنین می تواند بر حافظه ، عزت نفس ، تمرکز و سایر جنبه های یادگیری و شناخت فرد تأثیر بگذارد.
تحقیقات همچنین نشان داده استرس طولانی مدت در واقع می تواند منجر به تغییراتی در ساختار مغز شود ، از جمله کاهش حجم در مناطق خاصی از مغز. این تغییرات ساختاری مغز می تواند منجر به اختلالات رفتاری، عاطفی و شناختی شود و در نهایت آسیب پذیری فرد را در برابر بیماری های روانی افزایش دهد.
استرس شدید باعث می شود سیستم قلبی عروقی به سرعت کار کند، ضربان قلب افزایش می یابد ، رگ های خونی گشاد می شوند و فشار خون بالا می رود تا خون اکسیژن دار را به مناطق پمپ کند.
درمان استرس طولانی مدت
راهکارهای زیر در مقابله با استرس طولانی مدت و کاهش علائم آن موثر هستند:
افکار خود را تغییر دهید:
گاهی اوقات تغییر دیدگاه درباره منبع استرس خود می تواند وضعیت را بهتر کند. کارهایی مانند تفکر هیچ یا همه، تعمیم بیش از حد و بزرگ نمایی کار را بدتر می کنند و باعث می شود چیزهای استرس زا بدتر از آنچه هستند به نظر می رسند.
نوعی روش در تکنیک درمان رفتاری شناختی (CBT) به کار می رود که به تغییر طرز فکر شما در مورد عوامل استرس زا می باشد که منجر به مدیریت بهتر احساسات و پاسخ به استرس می شود.
محدودیت تعیین کنید:
یعنی تصمیم بگیرید برخی از منابع غیر ضروری استرس را حذف کنید برای این کار شاید لازم باشد به برخی از درخواست ها نه بگویید، در ارتباط با دیگران مرز تعیین کنید و حتی برخی از مسئولیت ها را به دیگرران واگذار کنید.
مراقب خود باشید:
وقتی با استرس مستمر مواجه هستید مراقبت از خود بسیار مهم است. به خود استراحت دهید، رژیم غذایی مغذی را دنبال کنید، ورزش منظم داشته باشید، و خواب کافی داشته باشید.
شبکه ارتباطی و پشتیبانی ایجاد کنید:
داشتن افراد حامی در شرایط بحران و استرس زا می تواند به عنوان عامل مهم در برابر شرایط استرس سحاد و مزمن عمل کند. تحقیقات نشان داده است حمایت اجتماعی برای سلامت روانی و جسمی بسیار مهم است و حتی به کاهش اثرات استرس نیز کمک می کند.