تفاوت افسردگی مردان و زنان در چیست؟ بهطور کلی پاسخ این سوال بستگی به سبک زندگی افراد دارد. زمانی که یک فرد افسرده میشود شرایط آزاردهندهای برایش به وجود میآید، در واقع هر دو گروه مرد و زن تحت تاثیر افسردگی قرار میگیرند. افسردگی با علائم مختلفی در مردان و زنان همراه است، البته افسردگی در زنان بیشتر از مردان اتفاق میافتد. در ادامه این مطلب چند نمونه از تفاوت افسردگی مردان و زنان را شرح خواهیم داد، بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
تفاوت افسردگی مردان و زنان در علائم
افسردگی علائم اولیه زیادی دارد که می تواند آزاردهنده باشد و زندگی اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. اما علائم افسردگی در مردان و افسردگی در زنان میتواند متفاوت باشد. برای مثال، ممکن است این اختلال در زنان با ناراحتی و گریه همراه باشد اما در مردان با بروز علائمی مانند خشم، پرخاشگری و موارد دیگر بروز کند.
بیشتر بخوانید: افسردگی در کودکان
مردان در هنگام افسردگی معمولا کمتر در رابطه با این موضوع صحبت میکنند، البته بسیاری از آنها دنبال درمان هستند اما عدم صحبت در این باره سبب شده تا تشخیص افسردگی در آنها سختتر باشد. علائم افسردگی در مردان و زنان ممکن است با هم مشترک باشند اما در عین حال بروز آن صورتهای متفاوتی داشته باشد. در صورتی که مردان مبتلا به افسردگی از مواد مخدر یا مشروبات الکلی استفاده کنند میزان افسردگی در آنها شدت میگیرد. علائمی که نشان میدهند مردان دچار افسردگی شدهاند عبارتاند از:
📌 عدم داشتن روابط اجتماعی مناسب
📌 کار کردن بیشتر طول روز بدون استراحت کوتاه
📌 درگیر اعمال ناپسند شدن و تمایل به انجام کارهای ممنوعه مانند قمار و ارتباط جنسی
📌 عدم حضور در جمع خانوادگی
📌 احساس دشوار بودن انجام وظایف شخصی و خانوادگی
برخی از علائم افسردگی در زنان نیز عبارتاند از:
📌 احساس ناراحتی بیش از حد
📌 پرخاشگری در جمع
📌 رفتن به سمت کارهای نادرست
📌 کم شدن انگیزه برای فعالیت روزمره یا اجتماعی
بیشتر بخوانید: بهترین متخصص اعصاب و روان برای درمان افسردگی کیست؟
تفاوت افسردگی مردان و زنان در عوامل موثر
افسردگی در هر سنی ممکن است رخ دهد اما طبق تحقیقات انجام شده در زنان بیشتر از مردان مشاهده شده است. زنان بالای ۲۰ سال بیشتر دچار این مشکل میشوند، در ادامه این مطلب به تفاوت عوامل موثر در افسردگی مردان و زنان اشاره خواهیم کرد:
عوامل بیولوژیکی: از جمله عوامل بیولوژیکی موثر در بروز افسردگی بانوان، بروز تغییرات هورمونی در دورههای زمانی مختلف است. به عنوان مثال زمانی که یک خانم در دوره قاعدگی قرار میگیرد، ممکن است تنش روحی و روانی بسیاری را تجربه کند. همچنین بارداری، زایمان و یائسگی در بروز یا تشدید افسردگی بانوان، نقش بسزایی خواهند داشت. عوامل بیولوژیکی در بروز افسردگی مردان نیز نقش دارد و بهطور کلی با کاهش سطح تستوسترون و تغییرات هورمونی افسردگی جزئی در آقایان ظاهر میشود که معمولا بروز آن به دلایل هورمونی کمتر محسوس است.
بیشتر بخوانید: افسردگی در نوجوانان
عوامل محیطی: از جمله عوامل موثر دیگر در تفاوت افسردگی مردان و زنان میتوان به عوامل محیطی اشاره کرد. زمانی که تبعیض اجتماعی یا سوء استفاده جنسی در یک محیط بیشتر باشد بدون شک افسردگی نیز بیشتر خواهد شد. برخی آزمایشات نشان میدهد که زنان بیشتر از مردان دچار معرض آسیبهای جنسی قرار میگیرند و تقریبا سن اکثر آسیبدیدگان بین ۱۲ تا ۱۷ سال است. زمانی که زنان دچار این آسیبها، همراه با خشونت شوند، بدون شک آسیبهای روحی و روانی گستردهتری تجربه کرده و به مرور زمان دچار افسردگی میشود. البته در کنار این مشکل، برخی از مشکلات مانند اجتماعی و اقتصادی نیز بر فرد تاثیر گذاشته و سبب وارد شدن فشارهای روانی زیادی خواهد شد. فشار اجتماعی، اصلیترین عوامل محیطی در بروز افسردگی مردان است. آقایان معمولا سعی در نشان دادن شخصیتی قوی و بدون احساس دارند. این وضعیت ممکن است منجر به سرکوب احساسات آنها شده و در عدم تمایل آنها به صحبت درباره مشکلات روانی و ذهنی موثر باشد.
بیشتر بخوانید: جدید ترین درمان افسردگی با دستگاه آر تی ام اس
تفاوت افسردگی مردان و زنان در درمان
در افسردگی نیز مانند سایر بیماریها امکان درمان با روش های مختلفی وجود دارد. که فرد با کمک روانپزشک خود میتواند بهترین راه را انتخاب کرده و سپس اقدام به درمان نمایید. درمان در زنان و مردان نیز متفاوتهایی دارد که به شدت افسردگی بستگی دارد. که در ادامه به برخی از این درمانها اشاره خواهیم کرد:
روان درمانی: یکی از روشهای موثر برای بهبود افسردگی، استفاده از راهکار رواندرمانی است. بهطور کلی هر دو جنس میتوانند از رواندرمانی برای بهبود افسردگی استفاده کنند، اما روشهای خاصی ممکن است برای هر جنس در نظر گرفته شود. معمولا زنان رویکرد مثبتی را از روشهای درمانی شناختی-رفتاری و درمانهای گروهی دریافت میکنند. این موضوع در حالی که مردان ممکن است ترجیح دهند که درمانهای فردی و مبتنی بر حل مسئله را برای برطرف کردن افسردگی دنبال کنند.
بیشتر بخوانید: درمان افسردگی در مردان
درمان با دارو: در برخی موارد ممکن است روانپزشک برای هر دو جنس داروهای ضدافسردگی را تجویز کند. اما تفاوتهای فیزیولوژیکی موجود در بدن زن و مرد به گونهای است که در نوع و دوز دارو تأثیر میگذارد. طبق تحقیقات صورتگرفته متابولیسم داروها بین زنان و مردان متفاوت است و این موضوع باعث میشود که پزشک برای مصرف دارو در دوز یا نوع آن تغییراتی ایجاد کند.
پذیرش درمانی: معمولا بانوان به دلیل حساسیت روحی و روانی، نگرانیهای فرهنگی و اجتماعی ممکن است بیشتر به دنبال درمان این مشکل باشند و پذیرش راهکارهای درمانی در آنها به سادگی صورت گیرد. این موضوع در میان آقایان کمی متفاوتتر است. مردان غالبا به دلایل مختلفی همچون نگرانی از باورهای غلط در خصوص مشکلات روانی، کمتر به دنبال درمان بروند. این وضعیت باعث میشود تا آقایان نیاز به رویکردهای تخصصی برای تشویق به شروع روند درمانی این اختلال داشته باشد.
علاوه بر اینها راههای مختلفی مانند گفتوگو با خانواده و دوستان، گفتار درمانی و راهبردهای مقابلهای نیز برای درمان افسردگی در هر دو گروه وجود دارند که غالبا نقش موثری در این زمینه ایفا میکنند.
نتیجه گیری
بروز افسردگی در زنان و مردان ممکن است در نگاه اول موضوعی چندان مهمی به نظر نرسد اما بهطور کلی تاثیرات منفی که این وضعیت بر سلامت روان هر دو جنس وارد میکند، بسیار مورد بحث قرار گرفته است. بهطور کلی افسردگی در مردان و زنان با نشانههای متفاوتی بروز پیدا میکند. همچنین روشهای درمانی این اختلال نیز با توجه به نوع جنس متفاوت است. بنابراین در این رابطه لازم است با درمانگر متبحر و متخصص در این حوزه مشورت کنید تا او بتواند با توجه به جنسیت و شرایط روحی شما بهترین روش درمانی را مدنظر قرار دهد.